Project Explorer
 
 

Nebraska Army National Guard Readiness Center

View All Government Projects

Government

Print

Nebraska Army National Guard Readiness Center

The building’s exterior is composed of precast concrete panels, translucent panels, and curtain wall glass, and composite metal panels. As this is a LEED project, the flat, EPDM rubber roof is white to reflect the sun, and the roof also contains over 6,400 SF of green roof, which is a planted sedum. The highest roof is a sloped standing seam roof over the core of the building made to look like a helicopter rotor blade as you arrive to the job site.

The landscaping is extensive with drought tolerant cover crop and plantings, cast in place concrete planter edging, and limestone features throughout the site. The existing AASF building and the new structure is separated by a secure but decorative fencing. Sidewalks around the building are feature many decorative cuts and three different colors of concrete. Inside the building are countless architectural features, from the custom handrail on the second level walkways, to the wood screen wall feature at the main corridor stair, to the tongue and groove wood decking on the underside of the sloped roof above. This three story view from the central corridor of the building is drenched with light from the clearstory windows and Kalwall panels above. The commons corridors in the building are a colored concrete which is ground to expose dime sized aggregates. An assembly hall with full size retractable bleachers also has the ground concrete floors. The southwest corner of the building, the areas with exterior translucent panels, is home to the classrooms for the National Guard. Half of the ground floor is devoted to armory storage, which have polished concrete floors and numerous wire mesh cages which create the secure storage. There is also some administrative space and a full kitchen on the ground level, as well as an exercise room with men’s and women’s lockers adjacent. The second level consists of more classrooms on the southwest of the building, administrative space, access to the bleachers from the mezzanine, and a high tech “Briefing Room”. The briefing room contains tiered, radiused concrete steps, with many decorative clouds for acoustics, and state of the art audio and video equipment.

Project Details

End Use:
Location:
Grand Island, Nebraska
Size:
97,000 SF New
Type:
Government
Method:
Design Bid Build
Share This